De jaarlijkse autocross in Ruurlo georganiseerd door de ACCLa, staat al jaren bekend als een mooie autocross met wedstrijden op de harde Ruurlose ondergrond. Dit jaar stonden er maar liefst 115 coureurs aan start.

De dag begon goed met de eerste start om 11:20, waar toen nog stofwolken te zien waren. Net voor de middag kregen we onweersbuien waar de baan te nat door werd. De hevige onweer zorgde voor een gevaarlijke situatie voor onder andere de starter, die hoog in de verrijker/manitou te vinden is. De cross werd hierdoor een tijdje stil gelegd zodat de buien zouden verdwijnen en het water weg kon trekken en de wedstrijden door konden gaan.

De finales werden verreden over 9 rondes en de eerste finale was van de regioklasse.

15 auto's door de eerste bocht, kopstarter Hans Golbach samen met Marc Nijhof, Rob Hesselink en Adrie Capel mooie finalestrijd, Nijhof valt terug naar plaats vier en Maikel Kamphuis valt met problemen stil. De strijd om de tweede plaatst gaat door tot de laatste meters. Capel komt sterk naar voren in laatste ronde net voorbij Hesselink. Koploper Golbach die geen fouten heeft gemaakt is de grote winnaar in Ruurlo, Capel sterk tweede Hesselink derde gevolgd door Nijhof, vierde Martijn Bekhuis, vijfde plaats gevolgd door Roy Vreeman, Rolf Dekker, Kay Wolsink en Hielke Grefelman.

Na de strijd in de regioklasse, gaan we door naar de Junioren klasse.Hierin is de kopstart voor de sterk rijdende Ruben Renssen, de coureur uit Terwolde bouwde een grote voorsprong op en finishte als eerste, daarachter is er een flinke strijd tussen Dion Bussink en Stan Overbeek, 9 ronden lang probeerde Overbeek van alles om naar plaats twee te komen, maar Bussink hield de gaatjes goed dicht en werd tweede. De strijdende Overbeek werd mooi derde, Bas Verweijen is met Gijs Wismans in strijd om plaats vier in de laatste ronde. Wismans eindigt op de vierde plaats, Verweijen vijfde,  gevold door Joris Peters, Robin Putman, Jurgen Lubbinge en Marell Bekhuis legde een rook gordijn en staakte de strijd .

Met twee finales achter de rug, is het tijd voor de zeer competitieve Kever klasse., Hierin staan zeven kevers aan start. Marco Raben had een blikem snelle start, gevolgd door Arjan Stokkink die bij de start een steekje liet vallen. In de eerste bocht zien we Erwin Smeenk een koprol maken, maar alles schijnt goed te zijn. De strijd gaat door met de snelle kevers van de organiserende club ACCLa Robin Brundel, Gerard Roeterdink en Stokkink. Stokkink komt sterk naar voren en weet de tweede plaats te bemachtigen kort achter koploper Raben die de overwinning pakte. Brundel sterk derde geworden voor Roeterdink en Jan Willem Mennink .

In de Standaard klasse is er een hevige strijd tussen de vandaag sterk rijdende René Snippe, Monique Van De Heide en ACCLa lid Eddy Zielman. Snippe heeft de kopstart in de finale maar Mark Veuger maakt een koprol met als gevolg code rood. Er komt een volledige herstart met Snippe aan de binnenkant. Van De Heide en Zielman hebben een mooie strijd. Wilbert Janssen maakt een koprol en er ontstaat weer een code rood situatie met een herstart op de baan. Snippe pakte kopstart en bouwde een grote voorsprong op en wint voor een tevreden Zielman, Erik Musch valt stil. Om de derde plaats is er volop strijd tussen Van De Heide, Martijn Anninga en Jochem Eelderink. Van De Heide komt in de problemen tegen een stil staande auto in de greppel. De strijd tussen Anninga en Eelderink blijft doorgaan en Eelderink die sterk de derde plaats pakte, Anninga vierde gevolgd door Tom Stortelder, Rolf Hendrix en Joel Van Marle .

In de finale van de Toerwagenklasse vinden we Maik Knoefman met zijn kever op pole position gevolgd door Erik Messink en Arjan Nagel. Er is een mooie strijd gaande tussen de kever van Knoefman en Messink, een mooie strijd. Messink komt in de problemen en Knoefman wint met grote voorsprong. In de laatste ronde is er een mooie strijd  tussen Messink en Nagel die vlak voor de jurywagen naar plaats twee komt, Messink derde, Alwi Snippe mooie vierde plaats, gevolgd door Reint Bruins, Patrick Strijker en Wesley Jansink .

In de finale van de Sprint 1600cc zijn op pole Erik Diepenmaat samen met de twee ACCLa leden Kevin Uenk en Jean Pierre Wouters te vinden. Een hele snelle start van Diepenmaat, maar dit bleek na afloop een valse start. Wouters tweede in strijd met de dit seizoen sterk rijdende Uenk die mooi voorbij Wouters komt en pakte tevreden en blij de overwinning. Wouters in strijd met Dennis Oosterkamp die in de laatste ronde voorbij komt naar de tweede plaats. Wouters werd derde in strijd met Andre Bouwmeester vierde gevolgd door Jimmy Hop, Pascal Paling en Maarten De Weerd met een slecht lopende motor .

In de laatste finale van de Combi klasse, zien we op pole Ronnie Roerdink die vandaag sterk met de vlammende turbo, een snelle start pakte samen met Frank Arendsen en Evert Bouwman in de ex sprinter van Sam Broos. De mooie strijd werd gewonnen door Roerdink, Arendsen knap tweede na een mooie strijd met Bouwman derde, Wilton Wicher Schreur kwam testen voor Europokaal Terwolde en werd vierde gevolgd door Henk Jan Winkelhorst en Gerwin Bultink .

Een mooie uitspraak van voorzitter Gerard Gotink:

We doen dit samen met de rijders en de vele vrijwilligers zodat het publiek en de coureurs kunnen genieten, dat is ook zo vandaag in Ruurlo met mooie autocross wedstrijden waar ACCLA trots op kan zijn.

Tot autocross

Tekst Jacob De Goede