Bestuur ACCLA:

De volgende personen bekleden het huidige bestuur van ACCLA.

    • Voorzitter: Freddie Bouwmeester           This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.       
    • Penningmeester: Mireille Hermanns      This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
    • Secretaris: Kevin Uenk
    • Bestuurslid: Dave Eindhoven                  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
    • Bestuurslid: Isa Stokkink                         This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Crossende leden

Klik hier om te zien welke leden er actief zijn op de Nederlandse en Europese wedstrijden.

 

PERSBERICHT

Laren, 16 april 2011

Er is er één jarig….

NSU’tjes, Kevers en Escortjes. Veertig jaar geleden was het het toonbeeld op de eerste autocross die op Koninginnedag in Laren werd georganiseerd. Enkele tientallen rijders streden om de bekers en de eer. De coureurs trokken een auto uit de schuur, zetten een beugeltje in de auto en konden zo de baan op. Voor een paar honderd gulden had je een hele dag lol. De animo was groot en dus besloten Frits Zomer, Herman Dommerholt en Henk Roeterdink een crossclub op te richten. En vierden men in Laren op 4 mei 1971 de geboorte van Autocross Club Laren, kortom de ACCL(a).

Jarenlang werden er één grote autocross en zes kleine wedstrijdjes georganiseerd in Laren. Eind jaren zeventig kwamen daar Nettelhorst en Exel bij. Tien jaar later kwam Lochem daar bij. Altijd in de buurt van het Twentekanaal. De laatste jaren organiseert de club ook wedstrijden in Ruurlo, De Hoeve en Meddo.

Inmiddels staat er een professioneel bestuur aan het roer. Mensen die zich met hart en ziel inzetten voor de autocross. Gezicht van de club is Ton Hissink. In de crosswereld staat hij bekend als wedstrijdleider. Maar voor de crossclub is hij onmisbaar. Al 38 jaar zet hij zich in voor de club. Als inwoner van Lochem kostte het in de begintijd nogal wat strijd om in het bestuur te komen. Het bestuur bestond namelijk alleen uit Larenaren. En omdat Ton een geboren Larenaar was, mocht hij het bestuur toch komen versterken. Inmiddels is hij de enige van het oud-bestuur die zich nog actief in zet. En dat zal hij de komende vier jaar blijven doen. Daarna gaat hij met pensioen.

De Crossclub heeft ook in de Nederlandse autocrosswereld grote namen voortgebracht. Zo werd kevercoureur Arjan Stokkink uit Borculo meerdere keren Nederlands Kampioen. Roland Dekkers uit Geesteren werd in 1980 Nederlands Kampioen in de Standaardklasse. Larenaar Johan Zomer haalde ook meerdere keren het Nederlands Kampioenschap binnen.

Dit jaar is een speciaal jaar voor de club. De ACCLa, bestaat veertig jaar en dat moet worden gevierd. De club zal dit jaar twee wedstrijden voor het Nederlands Kampioenschap organiseren. Op 18 juni worden de NK wedstrijden verreden in Lochem en op 13 augustus in Ruurlo.

Op 28 mei wordt het veertig jarig jublieum grootst gevierd tijdens een feestavond in Hotel Restaurant Stegeman in Laren. Tijdens de avond worden vijf jubilarissen gehuldigd. Ze worden erelid van de club.1971 / Heden

De Auto Cross Club Laren viert in 2011 haar veertig jarig jubileum. Dit houdt dus in dat de ACCLa opgericht is in 1971, van een kleine vereniging met alleen Larense leden heeft de ACCLa zich ontwikkeld tot een vereniging met zo'n 100 leden uit de gehele achterhoek maar ook uit bijvoorbeeld Amsterdam en Kampen. Van de leden zijn er zo'n 35 Licentiehouder en actief crossend lid. Hierdoor mag de ACCLa zich wat betreft licentiehouders momenteel een van de grootste vereningingen van Nederland noemen. Door de jaren heen heeft de ACCLa al diverse evenementen en autocrossen onder andere meetellend voor het Nederlands Kampioenschap georganiseerd.

Zoals gezegd werd de ACCLa in 1971 opgericht in Laren (Gld.), de eerste cross welke in Laren werd verreden was op koninginnedag in 1971, een aantal toenmalige crossers uit Laren organiseerden i.s.m. Laren en Oranje deze cross. Naar aanleiding van deze cross werd op initiatief van onder andere Herman Dommerholt, Bert Bolte en Frits Zomer op 4 mei 1971 de ACCLa opgericht.

In de verdere jaren '70 ontwikkelde de ACCLa zich en kende steeds meer crossende leden, de actieve kern in deze jaren werd onder andere gevormd door een aantal crossers uit Exel, waaronder de crossende sloper Johan Stegeman, Jan Imenkamp, de gebroeders Henk en Jan Fokkink, een flink aantal leden uit Laren, onder andere Gerrit Woestenenk, Jan Klein Haar, Jan Stokkink, Wim Schepers en Ton Hissink .

Hiernaast kende de ACCLa ook nog een aantal leden uit Lochem e.o. zoals Dick Eggink en Hans Kers. Ook de damesklasse was in toenmalige tijden nog een bekend begrip in de Autocross en bij de ACCLa, dames als Tiny Imenkamp, Joke van Oene en Joke Renssen reden toen als actief lid mee bij de ACCLa.

Begin jaren '80 kreeg de ACCLa de beschikking over een eigen vaste crossbaan aan de Koedijk te Lochem (huidige Molengronden), op deze lange en harde baan werden tot 1990 diverse crossen georganiseerd. Een jaarlijks terugkerend item hierbij waren de clubcrossen, tijdens deze clubcrossen streden "oude rotten" van de ACCLa op het scherpst van de strijd met de aanstormende "jonge honden" om de felbegeerde titel "Clubkampioen ACCLa", echter werd ook de gezelligheid en gemoedelijkheid na afloop hierbij niet uit het oog verloren.

Huidige actieve crossers zoals Johan Zomer, Arjan Stokkink, Johan Bouman en Ronald Dekkers zijn allen hun crosscarriere begonnen tijdens deze clubcrossen. Toen in 1991 de ACCLa wegens de nieuwbouw van huizen deze vast baan op moest geven was dit dan ook een trieste gebeurtenis, welke eigenlijk het einde van het tijdperk clubkampioenschappen inluidde.

Nadat zoals aangegeven de ACCLa in 1990 haar laatste wedstrijd aan de Koedijk had georganiseerd werden er tot 1995 op diverse locaties (o.a. Verwoldseweg, Sportparkweg) crossen georganiseerd. In 1995 kreeg de ACCLa de mogelijkheid om grond van de familie Scharpert aan het Twentekanaal te huren. De eerste cross op deze locatie wordt op 1 oktober 1995 verreden. Op 10 Juni  2006 is  het alweer het 10e jaar dat de ACCLa een autocross kon organiseren op deze harde en lange baan.

Sinds enkele jaren heeft de ACCLa (ondermeer op initiatief van een groot aantal Ruurlose leden) hiernaast de organisatie op zich genomen van de autocross in Ruurlo op het terrein van de familie Mentink, dat ook deze samenwerking en organisatie een succes is blijkt uit het feit dat er op deze baan op 5 Augustus 2006  ook een N.K wedstrijd werd  georganiseerd zijn. Bovendien werden op deze locatie in Ruurlo in  2004 een EUROPOKAL-wedstrijd (benelux+duits- en frans kampioenschap) georganiseerd worden.

Zoals uit bovenstaande verhaal te concluderen valt is de ACCLa een vereniging welke sinds haar oprichting in 1971 een levende vereniging is, welk een groot aantal enthousiaste leden kent en al een groot aantal Nederlandse, RAMO en Europokal-kampioenen heeft voortgebracht en hoopt voort te brengen.